Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

18 Μαιου: Διεθνης Ημερα Μουσειων!


Την Κυριακη 18 Μαΐου ειναι η Διεθνης Ημερα Μουσειων, ενας θεσμος του ICOM που απο το 1977 εχει θεσπιστεί για να τιμησει τα μουσεια. Συμφωνα με το ελληνικο τμημα του ICOM, το μηνυμα αυτης της μερας είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
Στην Λάρισα, ηδη εχουνε εμφανιστει ο πρωτες αναρτησεις αφισών για την ημερα και ειναι αρκετα καλόγουστες. Συμφωνα λοιπόν με τις επισημες ανακοινωσεις απο το ICOM Ελλαδας, οι μονες εκδηλωσεις στην Λάρισα ειναι οι εκδηλώσεις του Λαογραφικου Μουσειου Λάρισας, με διευθυνση Κούμα 23 (προκειται μαλλον για αυτο διπλα στο Notos Galleries που ειναι μονιμα κλειστο και εχει παρκαρισμενο ενα αυτοκινητο μεσα παντα). Οι λεπτομερειες για την εκδηλώση ειναι: "Μουσεια και περιβάλλον", εκπαιδευτικο πρόγραμμα για ενηλικους του θεραπευτικου προγράμματος Εξοδος, ωρα 10.00 (κτιριο οδου Μανδηλαρά). Σιγουρα όποιος ειναι απο Λάρισα δεν υπάρχει περιπτωση να καταλάβει: ενα μουσειο στεγάζεται στην Κουμα αλλα η εκδηλωση γινεται στην Μανδηλαρά. Και θα προκειται μαλλον για το αρκετα παλιο κτιριο κοντα στο ύψος της Κωλοκοτρώνη). Προσωπικα επιφυλάσσομαι γιατι δεν εχω ιδεα περι τινος προκειται επακριβως, οποτε θα περιμενω να παω και μετά να κρινω.
Ωστοσο δεν μπορω παρα να παραξενευτω απο την έλλειψη εκδηλώσεων απο την Δημοτική Πινακοθηκη. Ειναι δυνατον μια ολοκληρη Πινακοθηκη να μην εχει μια σειρά εκδηλώσεων για την Διεθνη Ημερα Μουσειων; Το μονο που θα γινει ειναι να ειναι δωρεαν η εισοδος και να μεινει ανοιχτό μεχρι τις 8 το απογευμα. Καμια εκδηλωση, τιποτα το διαφορετικο, απλα θα ειναι ανοιχτό. Και πως θα μεινει ανοιχτό; χωρις ξεναγους ή με ξεναγους που θα πινουνε το καφεδάκι τους στο καφε της Πινακοθηκης; Προσωπικα θα παω φυσικα στην Πινακοθηκη την Κυριακη για να δω πως θα ειναι τα πράγματα και αν θα ενδιαφερθει ο κόσμος να παει στην Πινακοθηκη μια Κυριακη και με δωρεαν εισοδο μαλιστα. Γιατι αυτη η απουσια εκδηλώσεων όμως; κρινουνε οτι δεν υπάρχει αναγκη να δοθει ιδιαιτερη σημασια στο γεγονος μηπως; αν ητανε μερα για δημοτικους χορους και πανηγυρια θα ειχανε προγραμματιστει εκδηλώσεις όμως φοβάμαι...
Για να μην αδικουμε τους ανθρωπους της Πινακοθηκης ομως, την Τετάρτη 14 και την Παρασκευή 16 Μαΐου, στην πλατεία Ταχυδρομείου, θα υπάρχει περίπτερο της Δημοτικής Πινακοθήκης με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων όπου μαλιστα θα μοιράζεται και φυλλάδιο για ερευνητικους σκοπους, καλο θα ητανε να συμμετεχετε οσοι μπορειτε στην ερευνα, χρησιμα θα ειναι τα στοιχεια που θα προκυψουνε.
Προς το παρόν δεν θα κρινω γιατι ειναι απλα εξαγγελιες, εστω κι αν ειναι ΠΟΛΥ φτωχες, θα περιμενω να δω τι θα γινει τελικα.

1 σχόλιο:

pmitsiou είπε...

κάτι άκουσα ότι το προσωπικό των δημόσιων μουσείων προγραμματίζει απεργία γι' αυτην ακριβώς τη μέρα.

λαμπρά!