Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ζωγραφική και Λάρισα σήμερα

Αν κάποιος διοργάνωνε μια έκθεση Ζωγραφικής ή έναν διαγωνισμό στην Λάρισα και ήθελε να επικοινωνήσει με κάποιον σύλλογο, στον οποίο και να κοινοποιήσει αυτή την πρόθεση για να βρει υποστήριξη ή συμμετοχή θα κατέληγε εύκολα σε ένα συμπέρασμα: δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ομαδική οργάνωση, κανένας σύλλογος, καμία ομάδα ζωγράφων στην Λάρισα! Ακόμα, δεν θα βρει πολλούς ζωγράφους στην Λάρισα οι οποίοι να είναι φίλοι μεταξύ τους. Που οφείλεται όλη αυτή η διχόνοια ανάμεσα στους ζωγράφους της Λάρισας;
Το θέμα είναι πολύπλοκο. Το πιο καυτό θέμα όμως κι αυτό που έχει προκαλέσει τις περισσότερες και μεγαλύτερες τριβές, το χειρότερο θάψιμο κι ενίοτε και ξεκατίνιασμα, είναι το θέμα της τεχνικής. Οι ζωγράφοι στην Λάρισα χωρίζονται σε δύο κύρια στρατόπεδα: τους "γνήσιους" ζωγράφους οι οποίοι γνωρίζουν σχέδιο, σύνθεση και χρώμα, ζωγραφίζουν σε καμβά, λινάτσα ή χαρτί και οι "άλλοι", οι οποίοι δεν ζωγραφίζουν εξαρχής το έργο αλλά επιχρωματίζουν φωτογραφίες ή σχεδιάζουν πρώτα στον υπολογιστή, τυπώνουν και μετά επεμβαίνουν και με το πινέλο. Ανάμεσα σ'αυτά τα δύο στρατόπεδα γίνεται μεγάλη σφαγή: οι μεν "γνήσιοι" κατηγορούν τους "άλλους" οτι έχουν χαλάσει την πιάτσα, οτι έχουν ρίξει τις τιμές κι ότι κοροϊδεύουν το φιλότεχνο και όχι μόνο κοινό, αφού δεν τους ενημερώνουν οτι τα έργα δεν είναι σχεδιασμένα εξαρχής, προσπαθώντας να τα περάσουν σαν αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής και όχι σαν πίνακες μικτής τεχνικής. Οι δε "άλλοι" ζωγράφοι τις περισσότερες φορές αμύνονται λέγοντας πως είναι απλά άλλη μία τεχνική ή άλλες φορές αγνοούν τελείως τις κατηγορίες. Ένα άλλο στρατόπεδο που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι οι απόφοιτοι του Λέτσε, του Ινστιτούτου Τέχνης του Λέτσε της Ιταλίας, οι οποίοι είναι σε μία μέση κατάσταση αλλά σπάνια παίρνουν τον σεβασμό που τους αξίζει χάρις τις μικτές τεχνικές που χρησιμοποιούν και το νεαρό της ηλικίας τους.
Η μάχη έχει ενταθεί εδώ και 1-2 χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης: οι μεν "γνήσιοι" ζωγράφοι παράγουν λιγότερα έργα αλλά σε μεγαλύτερη τιμή (και ποιότητα όπως υποστηρίζουν) ενώ οι "άλλοι" μπορούν να παράγουν περισσότερα έργα και να διαπραγματευτούν την τιμή για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Βέβαια, μέσα σε όλη την ποιοτική και τεχνική διαμάχη ακούγονται και πολλές άλλες κατηγορίες όπως η έλλειψη ικανότητας για σχέδιο, η υπερσυντηρητική προσκόλληση σε παραδοσιακές μεθόδους και άλλα, αλλά και πιο προσωπικά σχόλια όσον αφορά δλδ τις φιλίες του καθενός με τοπικούς άρχοντες, την θέση σε δημόσια αξιώματα, τις συγγένειες, το ήθος του καθενός και άλλα καθόλου "πολιτισμένα".
Όλο αυτό το σύνολο των τριβών, των διαφωνιών δεν έχει επιτρέψει την δημιουργία κάποιας ομάδας καλλιτεχνών στην Λάρισα στον χώρο των εικαστικών (εξαιρείται η Φωτογραφική Λέσχη). Οι λίγες προσπάθειες δεν παρήγαγαν αποτελέσματα ιδιαίτερα και δεν πρόλαβαν καν να ξεκινήσουν, κυρίως γιατί υπήρχαν διαφωνίες ως προς τα προσόντα που θα έπρεπε να έχει ένα μέλος για να ανήκει σ'αυτή την ομάδα (πτυχίο ΑΣΚΤ, Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο, σπουδές κλπ). Αποτέλεσμα; να μην υπάρχει ούτε μια καλλιτεχνική ομάδα ζωγράφων αλλά ούτε κι ένας χώρος (κάτι σαν art cafe) που να μπορεί να φιλοξενήσει τους καλλιτέχνες και να γίνει ένας χώρος γόνιμων συζητήσεων, όπου και να μπορεί να βρεθεί μια (μέση έστω) λύση στο θέμα. Και το μέλλον; το μέλλον φαίνεται ζοφερό: οι γκαλερί κλείνουν στην Λάρισα, οι εκθέσεις λιγοστεύουν, η Λάρισα δεν μπορεί να αντιπροσωπευτεί πουθενά ομαδικά ως πόλη με καλλιτεχνική παραγωγή, η Πολιτιστική Μεσογειάδα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για να βάλει μια τάξη και να κάνει κάτι που δεν θα δυσαρεστήσει τους μεν ή τους δε και τελικά έχουμε μια πόλη που ο δήμαρχος παλεύει να μας πείσει πως θα γίνει ο "τρίτος πόλος" αλλά στα εικαστικά δεν μπορεί να κάνει μια πολιτισμένη συζήτηση, μια πολιτισμένη ομάδα, μια πολιτισμένη μάζωξη και να τα πει. Όταν αυτοί, οι καλλιτέχνες και άνθρωποι του Πολιτισμού δεν μπορούν να βρουν την άκρη και λύση στα προβλήματα του χώρου τους, πως περιμένουν να τους σεβαστεί ο κόσμος, οι συνάδελφοι τους και τα ιδρύματα τέχνης; δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν χρειάζεται αλλαγή η κατάσταση στην Λάρισα, καλλιτεχνική και πολιτιστική επανάσταση χρειάζεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: